Δήμος Λεβαδέων

Λίγα λόγια για τον Δήμο

ΒΑΣΙΚΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΜΟΥ

Σημαντικές Πρωτοβουλίες Δήμου

Δείτε παρακάτω Δομές και Προγράμματα του Δήμου Λεβαδέων.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Λεβαδέων (Κ.Ε.ΔΗ.Λ) σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης υλοποιεί από τον Νοέμβριο του 2019 το ενταξιακό πρόγραμμα HELIOS λειτουργώντας το κέντρο ένταξης και εκπαίδευσης δικαιούχων διεθνούς προστασίας με απώτερο στόχο την παροχή μαθημάτων ένταξης στην ελληνική γλώσσα, την υποστήριξη στέγασής, την στήριξη της απασχόλησης, την καταγραφή προόδου ένταξης και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Λεβαδέων ιδρύθηκε το 2016 στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 και είναι το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου με στόχο την πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών για προγράμματα ένταξης και υπηρεσίες που λειτουργούν στον εκάστοτε Δήμο. Στην Λιβαδειά μαζί με την δημιουργία του Κέντρου Κοινότητας δημιουργήθηκαν και άλλες δομές, όπως είναι το Κοινωνικό Φαρμακείο, Ιατρείο, Παντοπωλείο και το Συσσίτιο. Πρόσβαση σε αυτές τις δομές έχουν όλες οι ευάλωτες ομάδες που διαμένουν μόνιμα στον Δήμο Λεβαδέων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

O Δήμος Λεβαδέων συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Inclucities (2020-2022), μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών, που στόχο έχει την κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση των μεταναστών και προσφύγων στον ιστό των συμμετεχουσών πόλεων. Η Λιβαδειά συνεργάζεται με την ισπανική πόλη Fuenlabrada.

H Fuenlabrada ως μεσογειακή πόλη που αντιμετωπίζει παρόμοια ζητήματα και έχοντας μεγαλύτερη εμπειρία στον τρόπο διαχείρισης μεταναστευτικών θεμάτων αποτελεί σημαντική βοήθεια για τον Δήμο Λεβαδέων για την βελτίωση συνθηκών υποδοχής και ένταξης πολιτών τρίτων χωρών. Η Fuenlabrada ως καθοδηγήτρια πόλη της Λιβαδειάς προσφέρει υλοποιήσιμες προτάσεις για την πλήρη ενσωμάτωση των πολιτών τρίτων χωρών στην πόλη και θα μας καθοδηγήσει βήμα προς βήμα για την επίτευξη αυτών των προτάσεων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

To “Βοήθεια στο Σπίτι” Είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής μέριμνας, προστασίας που έχει στόχο την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε Ηλικιωμένους και Άτομα με Αναπηρίες, δηλαδή άτομα με αισθητικοκινητικά προβλήματα αναπηρίες, ψυχική νόσο, νοητική υστέρηση. Εξασφαλίζει την αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση, την παραμονή στο φυσικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.
Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στο σπίτι των πολιτών. Στόχος των υπηρεσιών είναι να παραμείνουν μέσα στο κοινωνικό τους περιβάλλον και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Γραφείο Εύρεσης Εργασίας είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Λεβαδέων σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Βοιωτίας με στόχο την υποστήριξη της απασχόλησης. Ο Δήμος Λεβαδέων έχει δημιουργήσει μια ηλεκτρονική υπηρεσία αναζήτησης εργασίας για υποψήφιους εργαζόμενους, καθώς και καταχώρησης στοιχείων και αγγελιών τοπικών επιχειρήσεων για την ανεύρεση εργαζομένων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Δήμος Λεβαδέων μέσω της Κοινωφελούς του Επιχείρησης (Κ.Ε.ΔΗ.Λ) συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «MUlti-STakeholder Labs for migrants and stakeholders (MUST–a–Lab): Εργαστήρια πολλαπλών φορέων για μετανάστες και εμπλεκόμενους φορείς», διάρκειας τριών (3) χρόνων (2022-2024), που χρηματοδοτείται κατά 90% από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και 10% από τον Δήμο Λεβαδέων. Το ύψος της χρηματοδότησης από την ΕΕ για τον Δήμο Λεβαδέων ανέρχεται στο ποσό των 131.064,30€.

Επικεφαλής του προγράμματος είναι η πόλη Μέχελεν (Βέλγιο) και συμμετέχουν οι εξής Ευρωπαϊκές πόλεις και φορείς: Μόντενα (Ιταλία), Πανεπιστήμιο της Μόντενα (Ιταλία), Διεθνές Ινστιτούτο Ανθρωπιστικού Δικαίου (Σαν Ρέμο, Ιταλία), Φουενλαμπράδα (Ισπανία), Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών (Karel de Grote) στην Αμβέρσα (Βέλγιο), Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης (FREREF) – (Βρυξέλλες, Βέλγιο), Neubau (Βιέννη, Αυστρία) και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Λεβαδέων (Ελλάδα).

Στόχος του προγράμματος είναι η κοινωνικοοικονομική ένταξη των μεταναστών και υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν στη πόλη και η διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε βασικές υπηρεσίες. Η συνεργασία με άλλους εταίρους της κοινοπραξίας θα συμβάλλει στην ανταλλαγή ορθών πρακτικών και γνώσεων σε ολόκληρη την Ε.Ε. και τη βελτίωση της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων στην ανάπτυξη και εφαρμογή τοπικών στρατηγικών ένταξης.

Καλές πρακτικές Δήμου

Δείτε παρακάτω κάποιες από τις καλές πρακτικές που εφαρμόζει ο δήμος. Μπορείτε να δείτε περισσότερες στη σχετική ενότητα εδώ.

IncluCities – Διαμορφώνοντας πόλεις χωρίς αποκλεισμούς για μετανάστες (2020 – 2023)
Best City Awards 2018│ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Τα Νέα του Δήμου

Δείτε παρακάτω τα τελευταία νέα του δήμου

Συμμετοχή του Δήμου Λεβαδέων στην Τελετή Απονομής Βραβείων “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Ένταξης και Διαφορετικότητας 2024”
Τελικός Υποψήφιος ο Δήμος Λεβαδέων στα Ευρωπαϊκά Βραβεία "European Capitals of Inclusion and Diversity Award 2024"
Τρία βραβεία για τον Δήμο Λεβαδέων στα OTA Awards 2019 – 2023