Σε μία στιγμή προκλήσεων για την ελληνική παραγωγική οικονομία, το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη στηρίζει τις προσπάθειες για την τόνωση της απασχόλησης σε Δήμους της περιφέρειας. O Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Καρδίτσας και η Αναπτυξιακή Καρδίτσας, με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), διοργάνωσαν στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2022, ειδική εκδήλωση με απώτερο στόχο τη διευκόλυνση της μετακίνησης εργατικού δυναμικού από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια.
Η συζήτηση, με την παρουσία 16 Δήμων – μελών του Δικτύου, πραγματοποιήθηκε με αφετηρία τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη με θέμα «Κινητικότητα και Απασχόληση Προσφυγικών Πληθυσμών στην Ελληνική Περιφέρεια» στην οποία συμμετείχαν 41 επιχειρήσεις από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Κρήτης και Ηπείρου και η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον ΔΟΜ στο πλαίσιο της υποστήριξης που παρέχει στο Δίκτυο Πόλεων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διερευνήθηκαν οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην προσπάθειά τους να εντάξουν στο δυναμικό τους πρόσφυγες και εντοπίστηκαν ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Όπως καταδεικνύει η έρευνα, ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν όλο και περισσότερο εργαζόμενους στις τάξεις των προσφυγικών πληθυσμών, καθώς οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στην ελληνική περιφέρεια είναι μεγάλες και αφορούν σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουριστικός και ο αγροδιατροφικός.
«H ενίσχυση της ένταξης προσφύγων και μεταναστών στην αγορά εργασίας αποτελεί κεντρική προτεραιότητα των Δήμων-μελών του Δικτύου Πόλεων ως το πιο αποτελεσματικό μέσο κοινωνικής ένταξης με σημαντικό όφελος για την εγχώρια οικονομία. Η Αθήνα, ως ο Δήμος που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού της χώρας, αποτελεί μια δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού και δεξιοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε πολύ σημαντική τη συνεργασία μας με εργοδότες, παραγωγικούς φορείς και άλλους δήμους της χώρας για τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης», είπε η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων και Πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ,Μελίνα Δασκαλάκη.
Τη συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την ένταξη, Σοφία Βούλτεψη, ο Δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλειος Τσιάκος και αιρετοί εκπρόσωποι από 16 Δήμους συνολικά.
Το ενδιαφέρον για τη θεματική, δείχνει η συμμετοχήστις εργασίες του διημέρου εκπροσώπων διευθύνσεων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όπως και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκπροσώπων της ΙΜΕ ΓΣΕΒΕE, του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), Επαγγελματικών Επιμελητηρίων, της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Αυτοτελές Τμήμα Θεσσαλίας) και εργοδοτών. Επίσης, συμμετείχαν μέλη του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εργασιακής ένταξης.
«Θεωρώ ότι η περιοχή που εκπροσωπώ λειτούργησε μέχρι σήμερα θετικά προς την κατεύθυνση της εν γένει ένταξης προσφύγων και μεταναστών. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ένα ακόμη βήμα διαλόγου για να ανταλλάξουμε μεταξύ μας απόψεις, καλές πρακτικές και ιδέες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν πρόσφυγες και μετανάστες να ενταχθούν εργασιακά σε περιοχές της περιφέρειας σε μια πιο συστηματική, βιώσιμη και αναπτυξιακή βάση. Η Καρδίτσα ως μια περιοχή κατ’ εξοχήν αγροτική χρειάζεται ενίσχυση από εργατικά χέρια. Ως γνωστόν, η απασχόληση στις καλλιέργειες είναι κατά βάση εποχική, γεγονός που ισχύει και στην περίπτωση πολλών άλλων περιοχών της χώρας όπως και άλλων χωρών της Ε.Ε. Νομίζω ότι μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών και προτάσεων, μπορούμε να διευρύνουμε την προσπάθεια ώστε το όφελος να είναι διπλό: και για τους πρόσφυγες/μετανάστες αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες. Ας μην ξεχνάμε ότι οι αγροτικές περιοχές δεν έχουν μόνο ανάγκες αποκλειστικά συνδεόμενες με τις καλλιέργειες. Ενδεικτικά, η κτηνοτροφία, ο τουρισμός, οι κατασκευές είναι τομείς με ανάγκες σε ετήσια βάση. Εκτιμώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο και ότι τα αποτελέσματα μιας κοινής μεταξύ μας προσπάθειας θα αποδώσουν καρπούς», δήλωσε ο Δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλειος Τσιάκος.
«Η ελληνική οικονομία, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χρειάζεται εργατικό δυναμικό σε κρίσιμους τομείς, όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η κατ’ οίκον φροντίδα. Οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διαμονής στην Ελλάδα μπορούν να βοηθήσουν την οικονομία και ταυτόχρονα η αγορά εργασίας μπορεί να διευκολύνει την ένταξη αυτών των ανθρώπων στην ελληνική κοινωνία. Ο ΔΟΜ είναι περήφανος που συνέβαλε στη διοργάνωση αυτής της έρευνας αναλύοντας και προωθώντας αποτελεσματικές συνέργειες μεταξύ επιχειρηματιών και τοπικών αρχών ως απάντηση στις προκλήσεις των τοπικών οικονομιών και εκείνων που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες όσον αφορά στην πρόσβαση στις διαθέσιμες ευκαιρίες εργασίας», δήλωσε ο Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Gianluca Rocco.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές από Δήμους – μέλη του Δικτύου, όπως το έργο Share Sira που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ.Α.Ε.) για την ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών σε αγροτικές περιοχές, και εργαλεία διασύνδεσης με εργοδότες. Μέσα από ένα συμμετοχικό εργαστήριο, διαμορφώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης προσφύγων από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια. Οι προτάσεις πρόκειται να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη για τη χάραξη νέων πρωτοβουλιών.