Δήμος Καρδίτσας

Λίγα λόγια για τον Δήμο

Ως ένα κεντρικό σταυροδρόμι, η Καρδίτσα, δεν παύει να αναζητά, να ενώνει, να εμπλουτίζει κάθε μορφής πολιτισμό και να προσφέρει μία ζεστή αγκαλιά για όλους.

ΒΑΣΙΚΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΜΟΥ

Σημαντικές Πρωτοβουλίες Δήμου

Δείτε παρακάτω Δομές και Προγράμματα του Δήμου Καρδίτσας.

Το “Σταυροδρόμι” ένα Διαπολιτισμικό Κέντρο άνοιξε τις πόρτες του, στις 12 Απριλίου του 2019 στην Καρδίτσα, με στόχο τόσο να υποστηρίξει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες όσο και να τις φέρει πιο κοντά στην ελληνική, τοπική κοινωνία. Οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του Κέντρου, το οποίο βρίσκεται στη Δημοτική Αγορά επί της οδού Πλαστήρα και Αβέρωφ στη Καρδίτσα (έναντι του Αγ. Γεωργίου), έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέρος σε εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ενώ στο Κέντρο υποστηρίζεται και η πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών σε κοινωνικές υπηρεσίες. Επιπρόσθετα, αιτούντες άσυλο από κοινού με Έλληνες και Ελληνίδες, έχουν στον χώρο αυτό την ευκαιρία να αλληλοεπιδρούν, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τις δικές τους δράσεις και εκδηλώσεις.

Το Κέντρο δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Προγράμματος ESTIA της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. συντονίζει τις δράσεις στο Διαπολιτισμικό Κέντρο από κοινού με συλλογικές οργανώσεις και άλλους τοπικούς φορείς, καθώς και με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εγκαταστάσεις του Κέντρου έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας τάξεων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ενός εργαστηρίου πληροφορικής και ανάπτυξης δεξιοτήτων, ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου για την υποστήριξη οικογενειών και ενός χώρου φιλικού για τα παιδιά.

Το “Σταυροδρόμι” των πολιτισμών, είναι ένας φιλόξενος χώρος συνάντησης όλων όσων ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον κόσμο μέσα από τους ανθρώπους του και ανυπομονεί να υποδεχτεί και να αποκτήσει θαμώνες και υποστηρικτές!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στον Δήμο Καρδίτσας, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το κέντρο κοινότητας που διαθέτει παράρτημα Ρομά. Σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εντάσσεται στην Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας- Παιδείας και Πολιτισμού και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020. Πρόκειται για το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, όπου παρέχεται ενημέρωση σχετικά με όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιασδήποτε μορφής.

Ωφελούμενοι του κέντρου κοινότητας είναι κατά προτεραιότητα (αλλά όχι αποκλειστικά) οι κάτοικοι του Δήμου Καρδίτσας, οι άνεργοι/ες, τα άτομα ή οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)», οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, και γενικότερα οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ, άστεγοι, υπερήλικες κ.λπ.).

Οι Παρεχόμενες Υπηρεσίες του κέντρου αφορούν:

 • Την πληροφόρηση για προγράμματα και δράσεις κοινωνικής προστασίας.
 • Την υποστήριξη στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και στην ένταξη σε προγράμματα (Κ.Ε.Α-ΤΕΒΑ κ.λπ.).
 • Την ψυχοκοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη.
 • Τη διασύνδεση με υπηρεσίες που συμβάλλουν στην κοινωνική προστασία, κοινωνική ένταξη.
 • Τη διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτισμού, επιμορφωτικού και κοινωνικού περιεχομένου.
 • Την προώθηση στην απασχόληση και την ενημέρωση για πιθανά σεμινάρια, θέσεις εργασίας, επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ΕΣΠΑ κλπ.

Οι υπηρεσίες του παραρτήματος Ρομά στοχεύουν στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και στην πλήρη κοινωνική ενσωμάτωση της ομάδας στόχου.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του αφορούν:

 • Τη διαμεσολάβηση, πληροφόρηση και σύνδεση με αρμόδιες υπηρεσίες.
 • Τη στήριξη, ενδυνάμωση και ενεργοποίηση των γυναικών.
 • Την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενημέρωση, πρόληψη.
 • Τη μαθησιακή στήριξη και εξάλειψη της σχολικής διαρροής.
 • Την προώθηση σε δράσεις συμβουλευτικής κατάρτισης και απασχόλησης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Καρδίτσας τα οποία χρηματοδοτούνται από το «Περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020» (Άξονας Προτεραιότητας «Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρωπίνου δυναμικού – ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση») στοχεύουν στην υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και την αντιμετώπιση του φαινομένου της ακραίας φτώχειας.

Τα προϊόντα του Κοινωνικού Παντοπωλείου  προέρχονται κυρίως από δράσεις της ομάδας έργου, χορηγίες και δωρεές από επιχειρηματίες, προμηθευτές, οργανωμένους φορείς, σχολεία αλλά και από άτομα που θέλουν να συμβάλουν και να προσφέρουν σε ευπαθείς κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες. Τα είδη που παρέχονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο στους ωφελούμενους αφορούν τρόφιμα και ειδή παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής, παιχνιδιών και ειδών ψυχαγωγίας όπως βιβλία, cd – dvd. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο διαχειρίζεται, επίσης, την τράπεζα ρούχων. Πρόκειται για ενδύματα τα οποία τοποθετούνται σε κάδους ανακύκλωσης περιμετρικά της πόλης στα πλαίσια συνεργασίας του Δήμου Καρδίτσας με την εταιρεία East West Greece (Ανακύκλωση ρούχων).

Το Κοινωνικό Φαρμακείο είναι μια κοινωνική δομή που παρέχει στους ωφελούμενους δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα τα οποία εξασφαλίζει κυρίως μέσα από χορηγίες και δωρεές που γίνονται από φαρμακευτικές εταιρείες, ιδιωτικά φαρμακεία και από τους πολίτες.

 • Περισσότερα για το Κοινωνικό Φαρμακείο, θα βρείτε εδώ
 • Περισσότερα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, θα βρείτε εδώ
Καλές πρακτικές Δήμου

Δείτε παρακάτω κάποιες από τις καλές πρακτικές που εφαρμόζει ο δήμος. Μπορείτε να δείτε περισσότερες στη σχετική ενότητα εδώ.

Share SIRA: Διευρύνοντας τον κοινωνικό προσανατολισμό και τη συνολική ένταξη των νεοαφιχθέντων μεταναστών │ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ευκαιρίες απασχόλησης στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα│ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Αραβικό Σχολείο για Πρόσφυγες │ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Τα Νέα του Δήμου

Δείτε παρακάτω τα τελευταία νέα του δήμου

Έργο «Athena Project»: Κατάρτιση στη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα Γαλλόφωνων Γυναικών Προσφυγισσών - Μεταναστριών
Ο Δήμος Καρδίτσας υποδέχεται τον Δήμο Αθηναίων
«Η Ελλάδα θα μετανιώσει που δεν μας αξιοποίησε»