Δήμος Χανίων

Λίγα λόγια για τον Δήμο

Μιλώντας για την ιδέα της διαπολιτισμικότητας δεν αναφερόμαστε μονάχα στην απλή συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών αλλά σε κάτι μεγαλύτερο: την έμπρακτη ενίσχυση της αποδοχής, της ενεργούς συμμετοχής και του σεβασμού όλων.

Παναγιώτης Σημανδηράκης, Δήμαρχος Χανίων

ΒΑΣΙΚΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΜΟΥ

Σημαντικές Πρωτοβουλίες Δήμου

Δείτε παρακάτω Δομές και Προγράμματα του Δήμου Χανίων.

Ο Δήμος Χανίων από το Μάρτιο του 2021 ξεκίνησε τη λειτουργία του πρώτου Κοινωνικού Πλυντηρίου στην Ελλάδα, ως ολιστική φροντίδα υγιεινής. Μία νέα δομή, στην οποία ευάλωτοι πολίτες έχουν πρόσβαση σε ποικιλία παροχών.

Συγκεκριμένα, οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν: κοινωνικά λουτρά, για τη φροντίδα της ατομικής υγιεινής τους, πλυντήρια και στεγνωτήρια για την καθαριότητα και το στέγνωμα των ρούχων τους, δημοτική ιματιοθήκη για δωρεάν προμήθεια ειδών ένδυσης, υπόδησης και λευκών ειδών. Παρέχεται, επίσης, πρόσβαση σε Η/Υ και τηλεόραση και διασύνδεση με υπηρεσίες στέγασης, σίτισης, ψυχολογικής υποστήριξης και συμβουλευτικής.

Ωφελούμενοι του Κοινωνικού Πλυντηρίου είναι άτομα που διαμένουν στα Χανιά ανεξαρτήτου εθνικότητας.

Το κοινωνικό παντοπωλείο πραγματοποιεί διανομή σε σταθερή και τακτική βάση και ανάλογα τις ανάγκες των ωφελουμένων στα παρακάτω είδη : Τρόφιμα και είδη παντοπωλείου συσκευασμένα, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα

Επίσης διασυνδέεται με τοπικές επιχειρήσεις, σχολεία, πολίτες φαρμακεία, ιατρεία κλπ, και με όλη την τοπική κοινωνία για την συλλογή των παραπάνω προϊόντων και την προσφορά περισσότερων συμπληρωματικών αγαθών, ενισχύοντας την συνείδηση αλληλεγγύης, της προσφοράς και της ισοτιμίας στην πρόσβαση βασικών αγαθών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σκοπός των ΚΠΔ-ΚΔΑΠ είναι να αξιοποιήσει κατάλληλα τον ελεύθερο χρόνο του κάθε παιδιού, βοηθώντας τον να εκφραστεί, να εξελιχθεί, να αναπτύξει τη δημιουργικότητα και την φαντασία του έχοντας ως τελικό σκοπό την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Κέντρο Κοινότητας είναι το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με την κοινωνική υπηρεσία του κάθε Δήμου. Από εκεί ο πολίτης ενημερώνεται για όλα τα επιδόματα που δικαιούται, όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιαδήποτε μορφής, σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή επικράτειας. Το «Κέντρο Κοινότητας» και το παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας λειτουργεί ως δομή συμπληρωματική της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων και εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Χανίων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το κοινωνικό φροντιστήριο έχει σκοπό την προσφορά ίσων ευκαιριών στην μάθηση, παρέχοντας δωρεάν μαθήματα σε μαθητές και σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι εντάσσονται δωρεάν σε φροντιστήρια της Ένωσης Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Χανίων. Η επιλογή των μαθητών που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα γίνεται με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, όπως ανεργία, μονογονεϊκότητα, αναπηρία κ.α

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Δήμος Χανίων στοχεύοντας στην αντιμετώπιση των φαινομένων της ενδοοικογενειακής βίας ξεκίνησε να λειτουργεί τον «Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους,» στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων «Ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας» και με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Για την περίοδο 2014-2020 η χρηματοδότηση του συνεχίστηκε από το ΕΠ Κρήτη 2014-2020

Ο Ξενώνας λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο, καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στους χώρους του μπορούν να φιλοξενηθούν γυναίκες θύματα ψυχολογικής, συναισθηματικής, λεκτικής, σωματικής, σεξουαλικής, φυλετικής, κοινωνικής, οικονομικής βίας και κακοποίησης όπως επίσης και γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή trafficking.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ παρέχει συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη, νοσηλευτική μέριμνα, φροντίδα του νοικοκυριού, συντροφιά, μικρο-αγορές, πληρωμή λογαριασμών, βοήθεια στην ατομική υγιεινή και άλλες υπηρεσίες που κρίνονται αναγκαίες. Οι υπηρεσίες παρέχονται με περιοδικές επισκέψεις του προσωπικού στο σπίτι των εξυπηρετούμενων ανάλογα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητές τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για τη Φιλοξενία Αστέγων το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων υποστηρίζει περιπτώσεις αστέγων συμπολιτών που χρίζουν προσωρινής φιλοξενίας. Επιπλέον, για την αποτροπή έκθεσης των αστέγων σε κίνδυνο, κατά τη διάρκεια δυσμενών καιρικών φαινομένων, ο Δήμος μεριμνά για την φιλοξενία τους σε ειδικά διαμορφωμένους δημοτικούς χώρους. οι οποίοι λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ