Το πρόγραμμα «Multaka – Διαπολιτισμικές Περιηγήσεις στην Αθήνα», μια ξεχωριστή πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου, έδωσε την ευκαιρία σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης να συμμετάσχουν σε βιωματικές περιηγήσεις, που υλοποίησαν πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και Έλληνες με μεταναστευτικό ή προσφυγικό υπόβαθρο, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.
«Multaka» στα αραβικά σημαίνει σημείο συνάντησης. Ακριβώς όπως φανερώνει το όνομά του, το πρόγραμμα, που υλοποίησε η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων και σχεδίασε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Δήμος Αθηναίων, έφερε μετανάστες και πρόσφυγες σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας ενώ παράλληλα οι ίδιοι μοιράστηκαν όψεις της δικής τους κουλτούρας δίνοντας έναυσμα για τον εντοπισμό κοινών αναφορών και αξιών και για την ανάπτυξη ενός γόνιμου διαπολιτισμικού διαλόγου.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι «διαπολιτισμικοί περιηγητές» έλαβαν ειδική επιμόρφωση.
Οι βιωματικές περιηγήσεις διενεργήθηκαν στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, αραβικά και φαρσί στους εξής χώρους: (α) Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, (β) Επιγραφικό Μουσείο, (γ) Αρχαία Αγορά και (δ) Κεραμεικός. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία περιηγήσεις στο Επιγραφικό Μουσείο και στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, συγκεκριμένα στη Μόνιμη έκθεση «Άνθρωποι και Εργαλεία. Όψεις της εργασίας στην προβιομηχανική κοινωνία» και στον χώρο του Λουτρού των Αέρηδων.
Αντίστοιχα έργα υλοποιούνται σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, με πρώτη το Βερολίνο, στο οποίο το Multaka ξεκίνησε το 2015 και υλοποιείται μέχρι και σήμερα.
Το πρόγραμμα Multaka Athens ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2023.