Με στόχο την προώθηση της ένταξης των μεταναστών και προσφύγων στην αγορά εργασίας και την κοινωνία μέσω της γλωσσικής ένταξης τους και σε συνέχεια της προηγούμενης δουλειάς της Συμβίωσης για τη διάδοση της εργαλειοθήκης του Συμβουλίου της Ευρώπης ‘Γλωσσική Ένταξη Ενηλίκων Μεταναστών και Προσφύγων’ (Language Integration for Adult Migrants and Refugees – LIAM) την περίοδο 2018-2020, η Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, Δίκτυο Σχολών του Συμβουλίου της Ευρώπης, υλοποίησε το έργο LIAM – Γλωσσική Ένταξη Προσανατολισμένη στην Εργασία 2021 (LILaLI 2021). Το έργο είχε ως στόχο να ανταποκριθεί στo απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον για τον μεταναστευτικό πληθυσμό, με στόχο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου μέσω της ανάπτυξης και της πιλοτικής εφαρμογή ενός Οδηγού Γλωσσικής Υποστήριξης Προσανατολισμένου στην Εργασία, ένα 58ο εργαλείο για την Εργαλειοθήκη του LIAM.
Η νομική και οικονομική ευπάθεια των εργαζομένων μεταναστών και προσφύγων τους καθιστά αντικείμενο εκμετάλλευσης, κατάσταση που προκαλείται και επιδεινώνει περαιτέρω την υπονόμευση του σεβασμού και την επιβολή αξιοπρεπών συνθηκών και προτύπων εργασίας στις εθνικές αγορές εργασίας. Επιπλέον, η εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ είναι ελλειπείς σε μεγάλο βαθμό σε πολλές χώρες, οι οποίες επομένως δεν εγγυώνται απαραιτήτως την ίση μεταχείριση και τη μη διάκριση για τους μη πολίτες του εργατικού δυναμικού. Επιπλέον, η έλλειψη βασικών δεξιοτήτων επικοινωνίας στη δεύτερη γλώσσα (L2) ευθύνεται σημαντικά για την παρατεταμένη και αυξανόμενη ανεργία των μεταναστών και των προσφύγων στην Ευρώπη.
Αυτό το Εργαλείο έχει ως στόχο να βοηθήσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην Ελλάδα να εξοικειωθούν με τους πρωταρχικούς στόχους της εργατικής νομοθεσίας και τις συνθήκες της εργασιακής ζωής στη χώρα όπου διαμένουν. Το Εργαλείο παρέχει επίσης εξατομικευμένες λύσεις για τη γλωσσική υποστήριξη προσανατολισμένη στην εργασία. Δοκιμάστηκε πιλοτικά με μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ αξιολογήθηκε από κοινότητες μεταναστών και προσφύγων και ειδικούς που εργάζονται στο πεδίο.
Η Συμβίωση διοργάνωσε τον Σεπτέμβριο ένα διήμερο διαδικτυακό εισαγωγικό σεμινάριο με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση σε γνωστικό επίπεδο των εκπαιδευτικών/συμμετεχόντων. Οι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον τομέα των μεταναστών-προσφύγων, δημιούργησαν μια ομάδα εργασίας υπό τον συντονισμό και την καθοδήγηση του ειδικού και εκπαιδευτή μας. Τον Οκτώβριο, η ομάδα δημιούργησε δύο ερωτηματολόγια για την υποστήριξη της γλωσσικής κατάρτισης και τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, το αποτέλεσμα των οποίων αποτελούν τη βάση των πρωτότυπων σεναρίων. Τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε ένα δια ζώσης σεμινάριο διάδοσης/αξιολόγησης/επικύρωσης στην Αθήνα. Η ομάδα εργασίας παρουσίασε το έργο της σε εκπροσώπους κοινοτήτων μεταναστών και έμπειρους εκπαιδευτικούς προκειμένου να αξιολογήσουν τη θεματική δομή, το υλικό και την αποτελεσματικότητα των σεναρίων διδασκαλίας, μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ερωτηματολογίων.