Το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη και η Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εγκαινίασαν τη συνεργασία τους συνδιοργανώνοντας ημερίδα με θέμα «Χρηματοδοτικές ευκαιρίες και προοπτικές ενδυνάμωσης δημοτικών υπηρεσιών για μετανάστες και πρόσφυγες» με τη συμμετοχή 13 δήμων.
Η συνεργασία, που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2022, στοχεύει στην ενδυνάμωση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και στην ενίσχυση της τεχνογνωσίας των Δήμων και εντάσσεται στον αντίστοιχο πυλώνα λειτουργίας του Δικτύου Πόλεων.
Οι Δήμοι – μέλη του του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη, το οποίο λειτουργεί με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη βάση τριμερούς συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων, έχουν επισημάνει την ανάγκη υποστήριξης για τη διεκδίκηση και αξιοποίηση χρηματοδοτικών ευκαιριών ενώ ιδιαίτερη έμφαση έχουν δώσει στον τομέα της ένταξης στην αγορά εργασίας.
Ο διευθυντής Κοινωνικής Ένταξης του Υπουργείου Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Νάσος Βιτσεντζάτος, υπογράμμισε ότι το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη θα αποτελέσει τον ενδιάμεσο, κρίσιμο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην Κεντρική Διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, τόσο για την ενημέρωση και προώθηση ενταξιακών δράσεων και προγραμμάτων πολιτών τρίτων χωρών, όσο και για την μεταφορά τεχνογνωσίας. Συνεχίζοντας είπε: «Η συμμετοχή της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στις εργασίες του Δικτύου Πόλεων θα ενισχύσει όλες τις πλευρές και πρωτίστως τους ωφελούμενους των πολιτικών κοινωνικής ένταξης, καθώς μέσω του Δικτύου επιτυγχάνεται η άμεση γνωστοποίηση στους Δήμους των ενταξιακών προγραμμάτων που υλοποιεί το Υπουργείο και η Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης. Τέλος, η συνεργασία του Δικτύου Πόλεων με την Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης θα ενισχύσει το ρόλο του Δικτύου και θα εντείνει τις δυνατότητές του για την ενίσχυση των τοπικών δημοτικών υπηρεσιών και θεσμικών οργάνων, αλλά κυρίως προς την υποβοήθηση της υλοποίησης των πολιτικών ένταξης στο πεδίο, σε τοπικό επίπεδο».
«Η συνεργασία του Δικτύου Πόλεων για την Ένταξη με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελεί απόδειξη της αξίας που έχει ο συντονισμός ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική διοίκηση προκειμένου να δημιουργούνται νέες δυνατότητες και ευκαιρίες. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το Δίκτυο Πόλεων αποδεικνύεται ένας χρήσιμος μηχανισμός διασύνδεσης που μπορεί να συμβάλει τόσο στην ενδυνάμωση των δημοτικών υπηρεσιών όσο και στην προώθηση ενταξιακών δράσεων εθνικής εμβέλειας και στην υποστήριξη της υλοποίησής τους με την απαραίτητη τεχνογνωσία», είπε η Μελίνα Δασκαλάκη, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων.
Στη συνάντηση συμμετείχε η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Παρακολούθησης Δράσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΥΣΕΚΤ) και παρουσίασε στους δικαιούχους δήμους τους ειδικούς στόχους και τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) 2021 – 20127 για τους πολίτες τρίτων χωρών. Η σύσταση νέων Κέντρων Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ), ως δομών που έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν ενταξιακές δράσεις, καθώς και η θωράκιση και ενίσχυση του ρόλου των υπαρχόντων ΚΕΜ αποτέλεσαν τα βασικά ζητήματα συζήτησης.
Στη συνέχεια, οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Αθηναίων μοιράστηκαν με τους Δήμους – μέλη του Δικτύου σημεία που χρήζουν προσοχής και καλές πρακτικές κατά την υποβολή προτάσεων για το ΕΚΤ.
Στο τελευταίο μέρος της συνάντησης, ο διευθυντής Κοινωνικής Ένταξης του υπουργείου, Νάσος Βιτσεντζάτος, παρουσίασε τις ενταξιακές δράσεις της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης και ανέδειξε τη διασύνδεσή τους με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Τόσο από πλευράς Κεντρικής Διοίκησης όσο και από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκφράστηκε κοινό ενδιαφέρον για διασύνδεση και συνεργασία για την εκατέρωθεν μεταφορά καλών πρακτικών, αλλά και τον από κοινού σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων και ορίστηκαν επόμενα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμοι Αγίου Δημητρίου, Αθηναίων, Δέλτα, Ηρακλείου Κρήτης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Καλαμαριάς, Καρδίτσας, Λάρισας, Νεάπολης- Συκεών, Πειραιά, Τρίπολης, Χανίων και οι εξής αναπτυξιακές/κοινωφελείς επιχειρήσεις: Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝΚΑ), Αναπτυξιακή Πάρνωνα, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Λεβαδέων (ΚΕΔΗΛ).
Περισσότερα για το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη: https://www.cnigreece.gr/