Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Refugee Week Greece με φετινή θεματική «Συμπόνια στην πράξη», το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR) και το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων (ΚΕΜ) σε συνεργασία με την ομάδα εθελοντών «Γέφυρες» παρουσίασαν στον Πολυχώρο Myrtillo το αποτέλεσμα της δράσης «Σκυταλοδρομία λέξεων», ενός συγγραφικού ταξιδιού τριών μηνών με τελικό προορισμό ένα συλλογικό διήγημα – περιπέτεια με τίτλο «Για όλα φταίει ο Δουμάς». Τη δράση υποστήριξαν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η συγγραφέας Ευτυχία Γιαννάκη, η οποία πήρε τελευταία τη σκυτάλη και έγραψε τον επίλογο της ιστορίας, συντόνισε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με την ομάδα δημιουργικής γραφής. «Η γλώσσα είναι το πεδίο στο οποίο μπορούμε να αισθανθούμε ασφαλείς. Μέσα από το κείμενό σας μπορώ να καταλάβω όλο το ταξίδι που έχετε κάνει έως εδώ, το οποίο μέσα από αυτή τη δράση έχει πάρει έναν πολύ απολαυστικό και παιγνιώδη χαρακτήρα», είπε ανοίγοντας τη συζήτηση.
Η ιδέα για την ανάπτυξη ενός εργαστηρίου δημιουργικής γραφής προέκυψε μέσα από τα δωρεάν σεμινάρια προετοιμασίας για τις εξετάσεις πιστοποιητικού επάρκειας γνώσεων για πολιτογράφηση, μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων που αυτό το διάστημα υλοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα «Γέφυρες» μέσω του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) με υποστήριξη από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
«Όταν καταμεσής της πανδημίας της COVID-19 ξεκίνησαν στον Δήμο Αθηναίων τα σεμινάρια προετοιμασίας για τις εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση με τη σπουδαία συγγραφέα Σώτη Τριανταφύλλου, ξέραμε ότι προσφέρουμε κάτι που χρειάζονται οι μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν μαζί μας για πάνω από 20 χρόνια. Τα μαθήματα, μαζί με τις παράλληλες δράσεις, τα βλέπουμε σαν ένα εργαλείο για τους ανθρώπους αυτούς το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν ώστε να χτίσουν δημιουργικά και αυτόνομα τη ζωή τους στη νέα τους πατρίδα», είπε η Μελίνα Δασκαλάκη, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για την Υποστήριξη και Κοινωνική Ένταξη Προσφύγων και Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων.
Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην ομάδα δημιουργικής γραφής έχουν όλες πετύχει στις εξετάσεις με στήριξη από αυτά ακριβώς τα σεμινάρια, προέρχονται από διαφορετικές χώρες, συγκεκριμένα την Ουκρανία, τη Μολδαβία και το Ουζμπεκιστάν, και ζουν εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Μοιράστηκαν ιστορίες προσωπικές και φανταστικές, διαμόρφωσαν αφηγηματικούς χαρακτήρες και ανέπτυξαν δεσμούς μέσα από τη γραφή.
«Με τη δράση αυτή οι μαθήτριες απέκτησαν μεγαλύτερη εμπλοκή ως ομάδα, δημιούργησαν φιλίες, έμαθαν ότι μπορούν να γράφουν, να σκέφτονται και να ονειρεύονται στην ελληνική γλώσσα και να αναλογιστούν λίγο βαθύτερα τι σημαίνει για αυτές αυτή η δεύτερη πατρίδα», είπε η Ηλιάδα Διαμαντώνη, εκπαιδεύτρια ενηλίκων της ελληνικής ως ξένης γλώσσας στην ομάδα εθελοντών «Γέφυρες» η οποία συντόνισε την ομάδα δημιουργικής γραφής ενώ η κα Δασκαλάκη συνέχισε: «Η σκέψη ότι μετανάστες και πρόσφυγες παράγουν λογοτεχνία σε γλώσσα που δεν είναι η μητρική τους, συνδέονται και βοηθιούνται μέσα από αυτήν τη συλλογική έκφραση, μας φάνηκε πολύ σπουδαία υπόθεση».
Η συμμετέχουσα Άτζελα Τερλέτσκαγια μοιράστηκε ότι ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για την ίδια: «Κάθε συνάντηση ήταν σαν ένα νέο κομμάτι στη ζωή μου».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα ομαδικό παιχνίδι ανάπτυξης «Παράξενων χαρακτήρων» που έβαλε το κοινό στη διαδικασία να κατανοήσει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η δημιουργική γραφή στη διαπολιτισμική εκπαίδευση.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα ομαδικό παιχνίδι ανάπτυξης «Παράξενων χαρακτήρων» που έβαλε το κοινό στη διαδικασία να κατανοήσει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η δημιουργική γραφή στη διαπολιτισμική εκπαίδευση.
Διαβάστε την έκδοση «Για όλα φταίει ο Δουμάς» εδώ.
Μάθετε περισσότερα για τα Σεμινάρια προετοιμασίας για τις εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση εδώ.
Δείτε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Refugee Week εδώ.
Διαβάστε το άρθρο του ΕΡΤ News εδώ.
Λίγα λόγια για το φεστιβάλ Refugee Week Greece
Η εκδήλωση Refugee Week Greece πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη φορά στην Ελλάδα με φετινή θεματική «Συμπόνια στην Πράξη», από τις 19 έως τις 25 Ιουνίου 2023 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό φεστιβάλ, μέρος ενός δυναμικού παγκόσμιου κινήματος, το οποίο αναδεικνύει τη συμβολή, τη δημιουργικότητα των τεχνών της διασποράς και την ανθεκτικότητα των προσφύγων και των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων.
Λίγα λόγια για την ομάδα εθελοντών «Γέφυρες»
Η ονομασία αναφέρεται στις γέφυρες ανάμεσα στους τόσους διαφορετικούς ανθρώπους που αποτυπώνονται στον καμβά του αθηναϊκού τοπίου. Τα μαθήματα ξεκίνησαν στη Δημοτική αγορά της Κυψέλης το 2007 και συνεχίζονται ανελλιπώς ως σήμερα. Από το 2016 η ομάδα συνεργάζεται με τον Δήμο Αθηναίων. Παραδίδονται μαθήματα ελληνικών, ως δεύτερης γλώσσας, σε ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες. Συνδυαστικά παραδίδονται μαθήματα ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού καθώς και σεμινάρια προετοιμασίας για τις εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση.
Λίγα λόγια για το Κέντρο Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων (ACCMR)
Το ACCMR είναι ο πρώτος κόμβος συντονισμού στην Ελλάδα που φέρνει κοντά την τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα τον Δήμο Αθηναίων με την κοινωνία πολιτών, διεθνείς οργανισμούς και την κεντρική διοίκηση με στόχο τη διαμόρφωση καινοτόμων εργαλείων και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση προκλήσεων που αφορούν την κοινωνική ένταξη και συνοχή σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από τον Απρίλιο του 2020, η λειτουργία του ACCMR υποστηρίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη βάση τριμερούς συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων.
Λίγα λόγια για το ΚΕΜ
Το ΚΕΜ λειτουργεί ως τοπικό σημείο αναφοράς για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών (ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και ενημέρωση για κοινωνικά δικαιώματα) σε μετανάστες και δικαιούχους διεθνούς προστασίας με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την κοινωνική τους ένταξη. Επίσης, πραγματοποιούνται δράσεις κοινωνικής ένταξης, όπως η εκμάθηση της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας, επαγγελματική συμβουλευτική και μαθήματα πληροφορικής για ενήλικες, καθώς και διαπολιτισμικές δράσεις για παιδιά/εφήβους.
Φωτογραφίες: Αφροδίτη Κωνσταντοπούλου