Δήμαρχος: Τομπούλογλου Ιωάννης
Η περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας κατοικήθηκε μαζικά για πρώτη φορά την περίοδο 1922-1928 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ενώ έλαβε την ονομασία της το 1927 σε ανάμνηση της περιοχής «Φιλαδέλφεια» της Μικράς Ασίας. Στη συνέχεια, από τη δεκαετία του 1950 και έπειτα δέχθηκε μεγάλο κύμα εσωτερικής μετανάστευσης, ενώ κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990 ξεκίνησε η εγκατάσταση στο Δήμο προσφύγων και μεταναστών από άλλες χώρες. Ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας έλαβε τη σημερινή του αυτοδιοικητική μορφή το 2010, στο πλαίσιο του σχεδίου «Καλλικράτης».
Η Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα, πόλη με προσφυγικές καταβολές, δεν επέλεξε τυχαία να εντάξει στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της δράσεις που φέρνουν κοντά την τοπική κοινωνία και τον προσφυγικό πληθυσμό. Σε συνεργασία με το πρόγραμμα ESTIA: Στεγαστικό πρόγραμμα για αιτούντες διεθνή προστασία, το οποίο υλοποιεί ο Δήμος από τον Σεπτέμβριο του 2017 μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας (ΚΕΔΝΦΝΧ), έχουν υλοποιηθεί ποικίλες δράσεις ενταξιακού και πολιτισμικού χαρακτήρα, ορισμένες από τις οποίες έχουν παγιωθεί και υλοποιούνται σε ετήσια βάση.
Χάρη στη συμμετοχή του Δήμου, της κοινωνίας των πολιτών, επιστημόνων, καλλιτεχνών, συγγραφέων και μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, έγιναν πραγματικότητα μια σειρά από πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις φωτογραφίας/ζωγραφικής, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, γιορτές με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, εκδηλώσεις σχετικές με το προσφυγικό -μεταναστευτικό ζήτημα, συναυλίες και εκπαιδευτικά σεμινάρια. Επίσης, παρέχεται συστηματική ενημέρωση όλων των ωφελούμενων για θέματα όπως το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την Ελλάδα πάνω σε ποικίλα ζητήματα, την πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες και οργανισμούς, την παραπομπή σε φορείς/ δομές που ασχολούνται με το προσφυγικό ζήτημα και άλλες ιδιαίτερες ανάγκες αυτής της πληθυσμιακής ομάδας. Παράλληλα, ο Δήμος, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ESTIA, έχει παραχωρήσει το Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας συγκεκριμένες ώρες και μέρες για ενημερωτικές συναντήσεις και επίλυση ζητημάτων των ενδιαφερόμενων.
Τα οφέλη των δράσεων αυτών αφορούν τόσο τον προσφυγικό πληθυσμό όσο και την τοπική κοινότητα. Μεταξύ άλλων, προάγεται η δικτύωση και η συνεργασία με φορείς από διαφορετικά πεδία (οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.ά.), αναπτύσσεται η κοινωνικότητα των αιτούντων άσυλο/προσφύγων και ενθαρρύνεται η προσπάθεια για αυτονομία και προσαρμογή, ενώ παράλληλα προωθείται η πολυπολιτισμικότητα και η δημιουργία ενός κλίματος αλληλεγγύης απέναντι στις κοινές προκλήσεις των πολιτών.
*Ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας συμμετέχει ως μέλος στο Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη από το 2018.
Γενικός Πληθυσμός
34.958
*Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ (απογραφή 2021)
Δείτε παρακάτω Δομές και Προγράμματα του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας.
Το Κέντρο Κοινότητας λειτουργεί από 2017 και αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη για να ενημερωθεί για όλα τα επιδόματα που δικαιούται και όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα κοινωνικής φροντίδας σε επίπεδο Δήμου. Στελεχώνεται από Ψυχολόγο και Κοινωνικό Λειτουργό και υπάγεται στη Δ/νση Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου.
Συγκεκριμένα, παρέχει υπηρεσίες όπως: υποδοχή -ενημέρωση – υποστήριξη των πολιτών, διασύνδεση με επιμέρους φορείς και υπηρεσίες (ΟΤΑ, δημόσιες υπηρεσίες, εθελοντικές οργανώσεις, οργανισμούς κοινωνικού χαρακτήρα κλπ) για την εξυπηρέτηση των αναγκών, υποστήριξη στην υποβολή αιτήσεων για το ΚΕΑ και προγράμματα κοινωνικής προστασίας και εκπαίδευσης ανέργων, διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης για κοινωνικά ζητήματα.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι δωρεάν και απευθύνονται σε όσους κατοικούν στα διοικητικά όρια του Δήμου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΤο Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Στήριξης και Πρόληψης αποτελεί μία δομή πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, η οποία παρέχει υπηρεσίες σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, καθώς και στις οικογένειές τους. Οι υπηρεσίες που παρέχονται στους δημότες και κάτοικους είναι δωρεάν και περιλαμβάνουν:
Το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Στήριξης στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα, η οποία αποτελείται από παιδοψυχολόγο σύμβουλο γονέων, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό και λογοθεραπευτή.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΤο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου παρέχει σε μηνιαία βάση δωρεάν βασικά είδη τροφίμων σε οικονομικά αδύναμες και ευαύλωτες κοινωνικές ομάδες για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών. Εξυπηρετεί 300 ωφελούμενους.
Το Συσσίτιο του Δήμου προσφέρει καθημερινά φαγητό σε άπορους κατοίκους της πόλης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΗ δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου κάθε μήνα προσφέρει τρόφιμα σε αδύναμους οικονομικά πολίτες, σε μια προσπάθεια για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού των ευάλωτων νοικοκυριών. Λειτουργεί υπό την επίβλεψη Κοινωνικού Λειτουργού.
Το Κοινωνικό Ένδυμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου διαχειρίζεται την προσφορά Δημοτών σε ρούχα σε συνεργασία με την FABRIC REPUBLIC για τον καθαρισμό και την συσκευασία αυτών, τα οποία προσφέρει στους πιο αδύναμους οικονομικά πολίτες. Λειτουργεί με την προσφορά εθελοντών υπό την επίβλεψη Κοινωνικού Λειτουργού.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΤο Κοινωνικό Φαρμακείο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου διαχειρίζεται την προσφορά σε φάρμακα Δημοτών, Φαρμακείων και του δικτύου της GIVMED προς τους πιο αδύναμους οικονομικά πολίτες. Λειτουργεί με την προσφορά εθελοντών Φαρμακοποιών και πολιτών υπό την επίβλεψη Κοινωνικού Λειτουργού.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ