Δήμαρχος: Μπέγκας Θωμάς
Τα Ιωάννινα, πρωτεύουσα της Ηπείρου, είναι ένα από τα ομορφότερα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Η πόλη βρίσκεται στη μέση μιας πεδιάδας, που περιβάλλεται από βουνά, άφθονης φυσικής ομορφιάς. Το ιστορικό κέντρο βρίσκεται μέσα στα τείχη του κάστρου και η σύγχρονη πόλη απλώνεται κατά μήκος της λίμνης Παμβώτιδας. Τα Ιωάννινα, προικισμένα με πλούσιο ιστορικό παρελθόν, άκμασαν διαχρονικά και έγιναν σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο, θρυλική μητρόπολη γνώσης, φημισμένη από την εποχή της μεγάλης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Η πόλη ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα και ήδη από τον 7ο αιώνα σημειώνεται η παρουσία των Εβραίων. Αυτοί ήταν ελληνόφωνοι Εβραίοι, γνωστοί ως Ρωμανιώτες, και έχουν συνεχή παρουσία στην ιστορία της πόλης.
Το 1431 τα Ιωάννινα βρέθηκαν υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κι αυτό διήρκεσε για τα επόμενα 500 χρόνια. Στους επόμενους αιώνες, τα Ιωάννινα αναπτύχθηκαν σε οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο, γεγονός που οφειλόταν εν πολλοίς και σε αυτό το μωσαϊκό των κοινοτήτων που κατοικούσαν στην πόλη, με τις ποικίλες παραδόσεις και δράσεις τους.
Στις αρχές του 1913, μετά την απελευθέρωση από τον ελληνικό στρατό, οι Τουρκογιαννιώτες οι ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι των Ιωαννίνων, εγκατέλειψαν την πόλη. Στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μετά την σύμβαση της Λωζάνης, πολλοί Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την περιοχή του Πόντου εγκαταστάθηκαν στα Ιωάννινα φέρνοντας τις δικές τους πολιτιστικές παραδόσεις.
Τα Ιωάννινα ήταν ανέκαθεν πολυπολιτισμικά, πολύ-γλωσσικά και πολύ-θρησκευτικά με χριστιανικές, ισλαμικές και εβραϊκές επιρροές. Η παρουσία σήμερα ισλαμικών τζαμιών και εβραϊκών συναγωγών ανάμεσα στις πολλές χριστιανικές εκκλησίες είναι μια απόδειξη της πολυπολιτισμικής ιστορίας και παράδοσης των περήφανων Ιωαννίνων μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Έχουν πληθυσμό 113. 978 κατοίκους και έχουν ενσωματώσει πολλούς μετανάστες από τη Δημοκρατία της Αλβανίας, την Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν και άλλες χώρες.
Ο Δήμος Ιωαννιτών, από την αρχή της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, έχει φιλοξενήσει σε καταυλισμούς και αστικά περιβάλλοντα σημαντικό αριθμό προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Σήμερα, φιλοξενεί περισσότερους από 2.500 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.
Τα Ιωάννινα ήταν ανέκαθεν πολυπολιτισμικά, πολύ-γλωσσικά και πολύ-θρησκευτικά με χριστιανικές, ισλαμικές και εβραϊκές επιρροές. Έχουν πληθυσμό 113.978 κατοίκους και έχουν ενσωματώσει πολλούς μετανάστες από τη Δημοκρατία της Αλβανίας, την Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν και άλλες χώρες.
Γενικός Πληθυσμός
113.978
*Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ (απογραφή 2021)
Δείτε παρακάτω Δομές και Προγράμματα του Δήμου Ιωαννιτών.
Ως μέρος της διαπολιτισμικής προσέγγισης του Δήμου Ιωαννιτών, η πόλη ίδρυσε το Διαπολιτισμικό Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης “Ακαδημία” για να υποδέχεται και να παρέχει πληροφόρηση και συμβουλευτική υποστήριξη σε αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες. Το Διαπολιτισμικό Κέντρο βελτιώνει επίσης τις συνθήκες διαβίωσης, μέσω της συνεργασίας με όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και υποστηρίζει την αξιολόγηση προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας. Επιπλέον, υποστηρίζει την ένταξη στην αγορά εργασίας και την ανάπτυξη του κοινωνικού δικτύου με στόχο την ανεύρεση εργασίας και την πρόσβαση σε παροχές.
Το Κέντρο παρέχει υπηρεσίες διερμηνείας και διαπολιτισμικής μεσολάβησης για όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς του Δήμου και διοργανώνει κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Κέντρο με δια ζώσης διερμηνεία είναι σε 4 γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Αραβικά και Φαρσί).
Το Διαπολιτισμικό Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης “Ακαδημία” στοχεύοντας στην κάλυψη της ανάγκης υποστήριξης των ωφελούμενων στην πλοήγησή τους στην αγορά εργασίας οργάνωσε δύο ομαδικά Εργαστήρια Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής για πρόσφυγες και μετανάστες. Τα εργαστήρια διοργανώθηκαν σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και το Δίκτυο πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του ΙΝ.Ε. Γ.Σ.Ε.Ε. Σκοπός της δράσης αυτής ήταν η καλλιέργεια και απόκτηση δεξιοτήτων και γνώσεων των συμμετεχόντων, προκειμένου να καταστούν πιο αποτελεσματικοί στην πλοήγησή τους στην αγορά εργασίας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τεχνικές αναζήτησης εργασίας, τη δημιουργία βιογραφικού αλλά και για τα εργασιακά τους δικαιώματα, την ασφάλιση και την απασχόληση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑΣτην ομάδα συμμετέχουν κρατικοί φορείς, δημοτικές υπηρεσίες, Διεθνείς Οργανισμοί, όμοροι Δήμοι και φορείς της κοινωνίας των πολιτών που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων και την ολιστική αντιμετώπιση των προκλήσεων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Στον Δήμο Ιωαννιτών συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθ 277/2020 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθρ. 78 του Ν. 3852/2010, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) ως συμβουλευτικό όργανο του Δήμου για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία.
Δείτε παρακάτω κάποιες από τις καλές πρακτικές που εφαρμόζει ο δήμος. Μπορείτε να δείτε περισσότερες στη σχετική ενότητα εδώ.
Δείτε παρακάτω τα τελευταία νέα του δήμου