Πλαίσιο
Στο Κέντρο Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων – ACCMR, ο Δήμος Αθηναίων, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, φέρνει κοντά 101 φορείς – μέλη που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υποστήριξης και την ένταξης μεταναστών και προσφύγων. Κεντρικό στόχο του ACCMR αποτελεί ο αποτελεσματικότερος συντονισμός μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της κοινωνίας πολιτών, διεθνών οργανισμών και της κεντρικής διοίκησης ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και συνοχής.
Περιγραφή
Η έκτακτη χαρτογράφηση του ACCMR αναγνωρίστηκε ως καλή πρακτική στην έκδοση του Διεθνούς Συμφώνου για τους Πρόσφυγες με καλές πρακτικές και προσεγγίσεις από πόλεις από όλον τον κόσμο. Ένα σημαντικό εργαλείο για το Κέντρο Συντονισμού του Δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων – ACCMR είναι η ψηφιακή πλατφόρμα.
Αυτή η συμμετοχική πλατφόρμα, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2018, διευκολύνει τη χαρτογράφηση υπηρεσιών και ευρύτερων πρωτοβουλιών για πρόσφυγες, μετανάστες και ευάλωτο πληθυσμό εντός του Δ.Α. ‘Ετσι, επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφορίας και τις παραπομπές μεταξύ επαγγελματιών ώστε οι ωφελούμενοι να έχουν αποτελεσματικότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες και ευκαιρίες ένταξης.
Τον Μάρτιο του 2020, η ομάδα του ACCMR, ανταποκρινόμενη στις απρόσμενες και μαζικές αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία ως προς την παροχή υπηρεσιών, έβαλε σε εφαρμογή την έκτακτη χαρτογράφηση η οποία παρείχε ενημέρωση σχετικά με τις μεταβολές στις υφιστάμενες υπηρεσίες καθώς και με τις νέες υπηρεσίες που δημιουργήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες. Τη διαδικασία υποστήριξε το Communicating with Communities National Working Group, που συντονίζει το Solidarity Now και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το ACCMR συνεργάστηκε επίσης με την πλατφόρμα του Refugee.info, καθιστώντας την πληροφορία διαθέσιμη στα αραβικά, γαλλικά, ουρντού, αγγλικά και φαρσί.
Αντίκτυπος
Χάρη στην ανταπόκριση 102 οργανώσεων, εκτός από την υποστήριξη που προσέφερε η πρωτοβουλία στις οργανώσεις πεδίου, συλλέχθηκαν και χρήσιμα δεδομένα ως προς τα αντανακλαστικά των ενδιαφερόμενων φορέων.
Τα ακόλουθα αποτελέσματα συλλέχθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου 2020: 63% των χαρτογραφημένων υπηρεσιών (164 υπηρεσίες) συνέχισαν να λειτουργούν, 30 νέες ή ενισχυμένες υπηρεσίες προέκυψαν, οι περισσότερες από τις οποίες στον τομέα της πληροφόρησης, της υγείας και της παροχής αγαθών, 108 υπηρεσίες συνέχισαν να λειτουργούν εξ αποστάσεως στους τομείς της εκπαίδευσης και μάθησης, νομικής συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.